Gå till huvudinnehållet

Bibliotekets Svedalasamling

På biblioteket

På Svedala bibliotek finns en omfattande samling med böcker och skrifter om de orter som finns och har funnits inom nuvarande Svedala kommun. Du hittar böckerna på hyllorna som kallas Svedalasamlingen.

 

I Svedalasamlingen kan du dyka ner i både fack- och skönlitteratur som skildrar traktens liv och företeelser förr i tiden.  Du kan också utforska tidningsurklipp och småtryck av alla möjliga slag. En del är mycket gammalt, annat är från vår närhistoria.  Merparten av det som finns i Svedalasamlingen är också sökbart i bibliotekets katalog.

 

Kartor

Kartor är en viktig del av en orts historia. På biblioteket finns en del fysiska kartor men den riktiga guldgruvan finner du bland Lantmäteriets resurser. Där kan du hitta kartografiskt material så lång tillbaka som till 1600-talet. Ett urval av Lantmäteriets historiska kartor hittar du  under rubriken Kartor.

 

Om  du vill gå direkt till Lantmäteriets tjänst klickar du här.

 

 

Svedalabibliografin

 

I början av 1990-talet påbörjade bibliotekarien Bo Månsson arbetet med att bygga upp en bibliografi över Svedala kommun. Här hittar man hänvisningar till böcker, tidnings- och tidskriftsartiklar med mera som rör olika aspekter av kommunen och dess innevånare. Den är indelad i ämnen vilket framgår i inledningen. Allt material finns inte i bibliotekets samlingar, därtill räcker inte utrymmet. Men i stort sett allt går att leta fram på ett eller annat sätt, via andra bibliotek. Hör av dig till ditt bibliotek så får du hjälp med att hitta det du söker.

 

Här hittar du Svedalabibliografin

 

 

 

 

 

 

 

Svedala kommun

Ikon för kartmarkör

Besöksadress:
Kommunhuset
Åbjörngatan 7
233 80 Svedala

 

Öppettider:
Måndag-torsdag, kl. 8-17
Fredag, kl. 8-15

 

Efter ordinarie öppettider ring:
040-626 80 00.
Telefonsvararen upplyser om andra kontaktvägar beroende på ärende.

Copyright © 2023 Olga - Svedala kommuns hembygdsportal. All rights reserved.